No they are not required to be QR. 

We have an inner office discussion going, and one of my engineers is insisting 
that unless the ordinary hazard sprinklers are QR than we will need a draft 
curtain.

My feeling is the 10’-0” change in elevation should serve as the draft curtain, 
eliminating the need for the ordinary hazard sprinklers to be quick response 
where located adjacent to the ESFR sprinklers.

Bruce Hermanson

 

From: Ken Wagoner <[email protected]> 
Sent: Tuesday, August 9, 2022 1:51 PM
To: Discussion list on issues relating to automatic fire sprinklers 
<[email protected]>; Brett Peters <[email protected]>
Subject: [Sprinklerforum] Re: ESFR Question

 

Now that I looked at §12.3(3) it supports that the extension of the higher 
demand from an upper level to a lower level isn't required, if that ceiling 
change is located an aisle of 2' in depth on either side.

For the record, Bruce - what is the concern regarding QR sprinklers?  They're 
not required for an OH occupancy, right?

sincerely,

Ken Wagoner, SET
Parsley Consulting
500 West Mechanic Street
Harrisonville, Missouri 64701-2235
Phone: (760) 745-6181 
Visit the website 
<https://linkprotect.cudasvc.com/url?a=http%3a%2f%2fwww.parsleyconsulting.com%2f&c=E,1,Y5zKJKPEh1mBEBqSR-VE9cUKl5y-eyP8BpvmE_5j9ZqW2eJbNphYzrCMBZ-2YuX6d-RRkHI4gQ1FV-cvOeCfRC58uZS9NiToZv2mx7909oCqLvCW_n5hDHeK&typo=1>
  

On 8/9/2022 12:33 PM, Brett Peters wrote:

NFPA 13 12.3 - elevation change of at least 2'-0 and above an aisle with a 
minimum of 2'-0 of clearance to each side of the center of the aisle.


 

Thanks

 

Brett Peters

General Manager Installation & Design

Proudline Fire Protection Services Ltd.

[email protected] <mailto:[email protected]> 

780 490 7602 office ext 202

780 490 7605 fax

780 777 0568 cell

780 718 2676 24h

Visit us at www.proudline.ca <http://www.proudline.ca/> 

 

Proudline now offers ULc listed monitoring services, please contact 
[email protected] <mailto:[email protected]>  for more information

 

 

 

       

 

 

On Tue, Aug 9, 2022 at 11:12 AM <[email protected] 
<mailto:[email protected]> > wrote:

We have a building where there is a roof height that changes elevation by 
10’-0”.

The higher roof will have ESFR protection. The lower roof will be ordinary 
hazard.

I would like to utilize extended coverage sprinkler heads at the lower roof on 
a spacing of 20’-0” x 20’-0”

This spacing voids the QR rating of the extended coverage sprinkler.

I thought that there was something in the code that I cannot find where it 
talks of change in roof height.

So my question is would the change in roof height serve at a draft curtain 
between the 2 systems.

 

Bruce Hermanson

President TSFP Holdings Inc.

(734) 454-1350

 


_________________________________________________________
SprinklerForum mailing list:
https://lists.firesprinkler.org/list/sprinklerforum.lists.firesprinkler.org
To unsubscribe send an email to [email protected] 
<mailto:[email protected]> 





 
_________________________________________________________
SprinklerForum mailing list:
https://lists.firesprinkler.org/list/sprinklerforum.lists.firesprinkler.org
To unsubscribe send an email to [email protected] 
<mailto:[email protected]> 

 

_________________________________________________________
SprinklerForum mailing list:
https://lists.firesprinkler.org/list/sprinklerforum.lists.firesprinkler.org
To unsubscribe send an email to [email protected]

Reply via email to