You are correct. Thanks From: Ken Wagoner <[email protected]> Sent: Wednesday, October 06, 2021 7:56 AM To: [email protected] Cc: Jones, William - Fire Plans Examiner/Inspector <[email protected]>; James Crawford <[email protected]>; Skyler Bilbo <[email protected]> Subject: Re: NFPA #13 (2013) Exterior Projections 8.15.7
Bill I looked back at the handbook and the standard to make sure I understood the intent. I'm not attempting to split the atom, however I note that the 2' projection described in your post should include the phrase "greater than 2 ft" as identified in ยง8.17.7.5. If the projection were exactly 2' wide, and combustibles were stored underneath, sprinklers are not required to be installed underneath such an exterior projection. Ken Wagoner, SET Parsley Consulting 500 West Mechanic Street Harrisonville, Missouri 64701-2235 Phone: (760) 745-6181 Visit the website<https://urldefense.com/v3/__https:/linkprotect.cudasvc.com/url?a=http*3a*2f*2fwww.parsleyconsulting.com*2f&c=E,1,Y5zKJKPEh1mBEBqSR-VE9cUKl5y-eyP8BpvmE_5j9ZqW2eJbNphYzrCMBZ-2YuX6d-RRkHI4gQ1FV-cvOeCfRC58uZS9NiToZv2mx7909oCqLvCW_n5hDHeK&typo=1__;JSUlJQ!!Lat9tvSZzw!0WI0j0fj9UX3nBOYqDM4EivsBgKRSW_kcsmddwkbJqvtRIyvs91CNPm7bo78_97anLIs$> On 10/6/2021 9:34 AM, Jones, William - Fire Plans Examiner/Inspector via Sprinklerforum wrote: The 2016 NFPA 13 handbook states that canopies less than 4' are not required to have sprinklers, regardless of construction type, unless combustibles are stored under them. Projections 2' or more require sprinklers, regardless of construction type, if there are combustibles stored below it. Bill -----Original Message----- From: Sprinklerforum <[email protected]><mailto:[email protected]> On Behalf Of Skyler Bilbo via Sprinklerforum Sent: Tuesday, October 05, 2021 6:12 PM To: [email protected]<mailto:[email protected]> Cc: Skyler Bilbo <[email protected]><mailto:[email protected]>; James Crawford <[email protected]><mailto:[email protected]> Subject: Re: NFPA #13 (2013) Exterior Projections 8.15.7 I think you are correct for your described situation: you have a noncombustible overhang, under 4 ft, with no storage underneath, then no sprinklers is OK. It sure seems to me like we don't have to install sprinklers under *combustible* overhangs 4 ft or less as long as there is no storage underneath. It doesn't say this explicitly (it just doesn't require sprinklers there, it doesn't specifically omit them), so maybe there is a reason for that? -Skyler On Tue, Oct 5, 2021, 6:40 PM James Crawford via Sprinklerforum < [email protected]<mailto:[email protected]>> wrote: We have been discussing exterior projections in the office and with an AHJ on when sprinklers are required. Section 8.15.7.1 Unless the requirements of 8.15.7.2, 8.15.7.3. or 8.15.7.3 are met, sprinklers shall be installed under exterior projections exceeding 4'-0" in width. Section 8.15.7.5 Sprinklers shall be installed under exterior projections greater than 2'-0" wide over areas where combustibles are stored. Canopy is less than 4'-0" in width, No vehicle storage, non-combustible construction, not a corridor, so all items are met for 8.15.7.1, no sprinklers required. But 8.15.7.5 seems to requires them because the canopy is over 2'-0" Normally we worked on the assumption less than 4'-0" and non-combustible, no storage, no sprinklers required and the 2'-0" was for combustible construction, over 2'-0" you required sprotection. What are we missing Thank You James Crawford Phaser Fire Protection Ltd. Phone 604-888-0318 Cel: 604-790-0938 Email [email protected]<mailto:[email protected]><mailto:[email protected]><mailto:[email protected]> Web: www.phaserfire.ca<https://urldefense.com/v3/__http:/www.phaserfire.ca__;!!Lat9tvSZzw!0WI0j0fj9UX3nBOYqDM4EivsBgKRSW_kcsmddwkbJqvtRIyvs91CNPm7bo78__qvUz--$><https://urldefense.com/v3/__http://www.phaserfire.ca<https://urldefense.com/v3/__http:/www.phaserfire.ca__;!!Lat9tvSZzw!2966oXlOCeWJFkrAPJWVub7_nW9I5W6w71dVLCjboahCHUcxkKS9R2anwqvBWC0VLYZx$> __;!!Lat9tvSZzw!2966oXlOCeWJFkrAPJWVub7_nW9I5W6w71dVLCjboahCHUcxkKS9R2<https://urldefense.com/v3/__http:/www.phaserfire.ca__;!!Lat9tvSZzw!2966oXlOCeWJFkrAPJWVub7_nW9I5W6w71dVLCjboahCHUcxkKS9R2anwqvBWC0VLYZx$> anwqvBWC0VLYZx$ ><https://urldefense.com/v3/__http:/www.phaserfire.ca__;!!Lat9tvSZzw!2966oXlOCeWJFkrAPJWVub7_nW9I5W6w71dVLCjboahCHUcxkKS9R2anwqvBWC0VLYZx$> _______________________________________________ Sprinklerforum mailing list [email protected]<mailto:[email protected]> https://urldefense.com/v3/__http://lists.firesprinkler.org/listinfo.cg<https://urldefense.com/v3/__http:/lists.firesprinkler.org/listinfo.cg> i/sprinklerforum-firesprinkler.org__;!!Lat9tvSZzw!2966oXlOCeWJFkrAPJWV ub7_nW9I5W6w71dVLCjboahCHUcxkKS9R2anwqvBWKummc6-$ _______________________________________________ Sprinklerforum mailing list [email protected]<mailto:[email protected]> https://urldefense.com/v3/__http://lists.firesprinkler.org/listinfo.cgi/sprinklerforum-firesprinkler.org__;!!Lat9tvSZzw!2966oXlOCeWJFkrAPJWVub7_nW9I5W6w71dVLCjboahCHUcxkKS9R2anwqvBWKummc6-$<https://urldefense.com/v3/__http:/lists.firesprinkler.org/listinfo.cgi/sprinklerforum-firesprinkler.org__;!!Lat9tvSZzw!2966oXlOCeWJFkrAPJWVub7_nW9I5W6w71dVLCjboahCHUcxkKS9R2anwqvBWKummc6-$> _______________________________________________ Sprinklerforum mailing list [email protected]<mailto:[email protected]> http://lists.firesprinkler.org/listinfo.cgi/sprinklerforum-firesprinkler.org<https://urldefense.com/v3/__http:/lists.firesprinkler.org/listinfo.cgi/sprinklerforum-firesprinkler.org__;!!Lat9tvSZzw!0WI0j0fj9UX3nBOYqDM4EivsBgKRSW_kcsmddwkbJqvtRIyvs91CNPm7bo78_zkfbXBZ$> _______________________________________________ Sprinklerforum mailing list [email protected] http://lists.firesprinkler.org/listinfo.cgi/sprinklerforum-firesprinkler.org
