Here's a discussion topic:   Today's Retail Environment

As "stores" morph into "boxes", we are seeing more and more "industrial" 
displays, with unadorned shelving and in some cases rack fixtures (I'm thinking 
PetSmart among others) where merchandise is displayed for sale within reach of 
customers on the floor, but also where backstock is kept above those levels, 
sometimes driving up the interpreted "height of storage" to the point where the 
question arises as to whether this is still OH2 mercantile use or if we've 
pushed into Chapters 14-17.    PetSmart uses racking, Bed Bath & Beyond is one 
of many who use wide gondolas, Party City is just a box full o' plastic...  
there are seemingly endless permutations of "retail" and of course we now have 
§20.3 as an option where it applies.  But what about stores on the lower end of 
the occupancy hazard class where it may or may not be so cut and dried?  
Discount shoe stores, loaded with synthetics for sure, but if they display 
shoes in boxes on shelves to 8'-0" or 10'-0" in only part of the store, does 
this retail store (that doesn't have a stockroom and keeps all its merch on the 
sales floor) really represent a "storage" use?

What triggers the post is a Burlington store in SoCal where the fire authority 
has requested a technical report to justify keeping an older OH 2 or 3 system 
in place in lieu of upgrading to protect "storage of plastics to 8'-0" AFF".   
There are just a few shelving fixtures in this 40,000+ sq. ft. store that hold 
merch up to that level and not all of it will be synthetics.   It begs the 
question:  When does retail display become storage when it's not exclusively 
representative of the use?  Does a row of comforters at 7'-0" in the bedding 
section require specific address?   Or the closeout wall in the shoe 
department?   It's much easier when the entire store is typically fixturized 
(back to PetSmart) to say, "storage" but what if it's mostly on floor and low 
fixtures?   For new builds it's easier because we can use EC-25 options, higher 
densities, whatever but the impact to existing stores is potentially 
significant and intrusive.  I'm not saying we should look the other way because 
of concerns over cost or convenience but these are often last-minute catches on 
inspection and schedules can get vaporized in an instant.

I've proposed a double-density approach in the past for uses like self-storage 
and §20.3 suggests that's a sound approach, but what in retail stores that may 
only have a handful of locations where this is even an issue?   I'm curious as 
to whether there are regional best practices that have been undertaken or 
whether there's been any additional work done by consultants or industry to 
help establish a lucid benchmark for when a "store" crosses the line with 
regard to occupancy hazard class.


Steve Leyton, President
Protection Design and Consulting
T  |  619.255.8964 x 102  |  
www.protectiondesign.com<http://www.protectiondesign.com/>
2851 Camino Del Rio South  |  Suite 210  |  San Diego, CA  92108
Fire Protection System Design | Consulting | Planning | Training



_______________________________________________
Sprinklerforum mailing list
[email protected]
http://lists.firesprinkler.org/listinfo.cgi/sprinklerforum-firesprinkler.org

Reply via email to